Cukinia i wyrazisty dodatek. To podstawa tej pysznej, sycącej zapiekanki, którą wszyscy uwielbiają
Zupa, zapiekanka, surówka, przetwory na zimę – to tylko przykłady potraw, które można przygotować z cukinii. A zważywszy, że jest bardzo tania, można to zrobić bez wydawania fortuny. Dobrym tego przykładem jest ta zapiekanka, która składa się w zasadzie z cukinii i wyrazistego dodatku. Mało przy niej pracy, a smak zachwyca.
Jak przygotować cukinię na zapiekankę?
Przygotowanie cukinii na zapiekankę jest proste i szybkie. Warzywo wystarczy tylko dokładnie umyć, wytrzeć, a potem pokroić w talarki. Powinny być dość cienkie, bo wtedy potrawa szybciej się upiecze. Jeśli jednak chcecie, by zapiekanka miała głębszy smak, plasterki warzywa możecie wcześniej zrumienić na oliwie z czosnkiem. To też skróci czas pieczenia warzywnego przysmaku.
Jak zrobić prostą zapiekankę z cukinii?
Tę prostą zapiekankę robię z cukinii i wyrazistego dodatku, jakim jest kozi ser. Dorzucam też parę składników, które poprawiają aromat, smak i pożywność potrawy, a także pełnią rolę lepiszcza. Przy tej zapiekance mało jest pracy, bo warstwy cukinii należy tylko przełożyć plastrami sera, zalać masą i wstawić do piekarnika. Teraz pozostaje poczekać około pół godziny, by warzywo odpowiednio zmiękło, a ser się roztopił.
Przepis: Wyrazista zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii i koziego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 345 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości cukinie
- 150 g koziej rolady
- 3 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- świeże zioła do posypania
- sól, pieprz
- masło i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania
- Czynności wstępnePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasterki. Ser kozi pokrój w plasterki. Żaroodporną formę natłuść masłem, posyp tartą bułką. Jajka ubij lekko z mlekiem i śmietanką, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Układanie i pieczenieW naczyniu ułóż warstwę plasterków cukinii, a na niej 3-4 plasterki koziego sera. Składniki układaj w ten sam sposób, aż wszystkie zużyjesz. Całość zalej masą jajeczno-śmietanową, na wierzchu połóż plasterki sera. Zapiekankę piecz ok. 35 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Wskazówka: Warstwy cukinii można też przesypać pokruszonym, kozim twarogiem, a plastry koziej rolady ułożyć tylko na wierzchu zapiekanki.
Jak podać zapiekankę z cukinii?
Zapiekanka z cukinii najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Jednak można ją też podać w temperaturze pokojowej albo po odgrzaniu. Jej smak doskonale podniesie sałatka z rukoli albo surówka z pomidorów i oliwy z oliwek. Taki posiłek będzie idealny na obiad lub kolację w ciepłe, letnie dni.